Пошук по сайту:

"Автострада" та Максим Шкіль: Як безперешкодно привласнювати кошти на будівництві доріг та відновлювальних роботах

"Автострада" та Максим Шкіль: Як безперешкодно привласнювати кошти на будівництві доріг та відновлювальних роботах
"Автострада" та Максим Шкіль: Як безперешкодно привласнювати кошти на будівництві доріг та відновлювальних роботах

Максим Вікторович Шкіль бізнесмен, який отримує мільярдні тендери від держави, відмиває величезні статки під прикриттям надійної "криші" у владних колах.

З початку війни Максима Шкіля залучено до максимального розкрадання коштів, виділених Євросоюзом на відновлення інфраструктури України. Майже всі державні тендери одержують гриф секретності, що обмежує доступ до інформації та дозволяє завищувати вартість у 4-10 разів. Цим широко користуються учасники та організатори тендерів. У результаті беруть участь лише свої люди, замішані в корупційній діяльності.

Серед них Максим Шкіль завдяки зв’язкам з українськими чиновниками, включаючи колишнього міністра Омеляна, неодноразово вигравав державні тендери.

Ціни на послуги та роботи фірм Шкіля найчастіше були невиправдано високими. Левова частка отриманих коштів йшла в офшорні компанії, а на кошти, що залишилися, виконувались державні замовлення.

У його корупційних схемах були задіяні офшорні компанії, що знаходяться на території Європейського союзу. А ще раніше його компанія «Перша Логістична Компанія» здобула визнання з боку "ЛНР" "ДНР" (нині окуповані Росією українські території) як найкраща транспортна компанія регіону. У свою чергу багато компаній за менші зв’язки з невизнаними республіками отримували кримінальні справи та потрапляли до списків санкцій. Але Шкіль та його компанії продовжують працювати. Його фірми неодноразово фігурували не тільки у кримінальних справах, але самому Шкілю вдалося уникнути відповідальності.

Читайте по темі: Суд призначив колишньому голові Дніпропетровської ОВА Валентину Резніченку заставу у 30 млн грн

 uriqzeiqqiuhhab qhidddiqqtidzrhab

Після початку війни Росії проти України активно освоює кошти, що виділяються Євросоюзом на відновлення України.

Максим Вікторович народився 19 серпня 1983 року у Львові. Його бізнес-кар’єра розпочалася з політичної діяльності за часів, коли президентом України був Віктор Янукович, який втік у російську федерацію у 2014 році.

Близькість до державних органів та знайомство з їх керуючими дало розуміння, які сфери економіки країни будуть пріоритетними, куди прямуватимуть кошти держбюджету і як вони розподілятимуться. Шкіль відкривав компанії спеціально для отримання державних замовлень за національними проектами, які фінансувалися, зокрема, і за рахунок грошей, що надаються Україні західними країнами.

Часто ці компанії оформлялися «на папері» і не мали жодного технічного чи матеріального забезпечення, але не дивлячись на цю державу все одно віддавало перемогу в тендерах компаніям Шкіля, так відбувається і зараз, з кожним новим пакетом допомоги, що схвалюється Євросоюзом, вартість тендерів зростає багаторазово.

Дорога в бізнес лежить через політику: як Максим Шкіль став успішним бізнесменом у 23 роки

Шлях Максима Шкіля у бізнес розпочався з політичної діяльності. Спочатку він був помічником народного депутата Миколи Дем’янка, який представляв «Партію регіонів».

Сам Миколи Дем’янко один із найкращих та давніх друзів екс-президента України Віктора Януковича.

Завдяки такому знайомству Максим Шкіль у короткий час стає головою регіонального партійного відділення молодіжної організації Партії регіонів.

Читайте по темі: ”Росія - непереможна”: президент Казахстану Токаєв погрожував заходу під час зустрічі з Шольцом

«Молоді Регіони», згодом визнаною в Україні екстремістською організацією у 2014 році.

Довідково! Партія регіонів політсила екс-президента України Віктора Януковича, яка займала проросійські позиції. Її молодіжна організація мала назву «Молоді регіони».

Політичний діяч і майбутній успішний підприємець уже тоді говорив, що хотів би займатися бізнесом, але пішов у політику, оскільки його батько не довіряв йому в питаннях підприємництва.

Бажання Шкіля зайнятися комерційною діяльністю було почуте старшими товаришами з «Партії регіонів» і у 2007 році вони зробили 23-річного Максима Шкіля номінальним (підставним) керівником та власником кількох великих виробничих підприємств та гранітних кар’єрів.

Завдяки потужним корупційним зв’язкам Максим Шкіль забезпечував своїм фірмам перемоги у державних тендерах у 2010-2014 роках. У той період вони працювали для колишнього президента України Віктора Януковича та його команди. А згодом усі учасники отримали кримінальні справи та втекли до Росії, Шкіль же залишився в Україні та захопив частину бізнесу, залишивши його підконтрольним собі та своїм фірмам.

Гроші, отримані за контрактами з державного бюджету, вирушали до офшорних компаній та осідали в кишенях Шкіля та його компаньйонів.

Незалежні розслідувачі неодноразово звертали увагу громадськості на те, що Шкіль та його покровителі корумпували чиновників, роздаючи їм хабарі, а потім з їх допомогою грабували державний бюджет та відмивали мільйони доларів.

Ця схема продовжує існувати і зараз, незважаючи на неодноразову зміну влади України. Компанії Шкіля продовжують працювати за державними замовленнями, а з часу першого пакету, що виділяється Євросоюзом і партнерами фінансової підтримки, це стало більш відчутним ударом для розподілу та крадіжки державного бюджету та коштів платників податків Євросоюзу.

Партійні доручення Максима Шкіля

Партія регіонів мала проросійську політичну позицію, що відображалося в комерційній та громадській діяльності Максима Шкіля.

Так, наприклад, у 2012 році журналісти українського видання «Української правди», а пізніше й інші, повідомляли про те, що Максим Шкіль організував та сплатив поїздку 300 ветеранів з Житомира на концерт відомого радянського та російського естрадного виконавця, друга Януковича, депутата Державної думи Росії Йосипа Кобзона, в чому він сам, як організатор, зізнався з екрану телевізора.

Згодом Йосип Кобзон неодноразово підтримував захоплення та відділення частини територій України та підтримував претензії Росії та спроби знищення територіальної цілісності України.

Максим Шкіль та його бізнес

Вступивши до партії регіонів екс-президента України Віктора Януковича, Максим Шкіль опинився в центрі уваги корупційної мережі партійних діячів, чиновників, підставних осіб, які беруть участь у розкраданні державного бюджету.

Свою першу справу він розпочав у 2006 році, на той період підприємцю-початківцю було 23 роки. Його бізнес розпочався не мало не багато з розробки Біхівського кар’єру, який займався видобутком та переробкою граніту. У проекті брали участь іноземні інвестори. А саме отримання ліцензії пов’язане з корупційною діяльністю тогочасної дозвільної системи.

У виробничі потужності АТ «Біхівський гранітний кар’єр» було вкладено близько 20 мільйонів євро, що дозволило зайняти серйозні позиції над ринком.

Менш ніж за 15 років у травні 2021 року всі 100% акцій «Беховського гранітного кар’єру» (БГК) було викуплено компанією Максима Шкіля «MS Capital».

Кар’єр вийшов на повну планову потужність та обсяг його виробництва складає понад 100 вагонів щебеню на добу. Це 2 млн. тонн готової щебеневої продукції на рік.

БГК не єдина організація, якою володіє MS Capital. У її власності найбільші компанії України:

  • у сфері логістики: "Перша логістична компанія";
  • у дорожньо-мостовому будівництві: Група компаній «Автострада»;
  • в агропромисловому комплексі: "Прилуцька аграрна компанія";
  • у сфері автодилерства: «Audi Центр Одеса Південь».

Бізнес-проекти Максима Шкіля під час президентства Віктора Януковича та після

Політична позиція Шкіля, мабуть, залежить від того, чи приносить вона комерційну вигоду і чи забезпечує міцні зв’язки у вищих ешелонах влади. Це чітко простежується у бізнес-історії підприємця.

Президентство Віктора Януковича, глави України, який взяв курс на інтеграцію з Росією, тривало у період з 25 лютого 2010 по 22 лютого 2014 року.

У цей період (2011 року) Максим Шкіль створює «Першу логістичну компанію». Одним із її власників виступає мати Максима Шкіля – Тетяна Шкіль.

«Перша логістична компанія»: бізнес, побудований на хабарі та корупції.

Ідея створити компанію, яка платитиме за послуги перевезень залізницею мінімальні тарифи державному підприємству Українські залізниці та перепродуватиме ці послуги за вищою ціною третім особам, мала колосальний комерційний успіх.

Довідково!

«Українська залізниця», скорочено: АТ «Укрзалізниця» або «УЗ») українське державне підприємство, акціонерне товариство (з 2018 року), основною сферою діяльності якого є перевезення залізничним транспортом. Є практично повним монополістом у сфері залізничних перевезень в Україні. У 2015 році було перетворено на публічне акціонерне товариство «Українська залізниця». Як майновий комплекс було сформовано за часів СРСР.

Перша логістична компанія (ПЛК), інтереси якої лобіювались на найвищому рівні, виконувала один за одним контракти щодо перевезення зерна залізницею, при цьому руйнуючи державну.

ПКЛ отримувала прибуток практично нічого не вкладаючи, просто перепродувала послугу у кілька разів дорожче.

Фактично, перевезення здійснювалися залізницею, силами та коштами підрозділів «УЗ», а компанія Шкіля, насправді будучи лише посередником, отримувала колосальні доходи.

Все це із дозволу наглядових органів України. А вищі чиновники, які курирували корупційну діяльність державного підприємства Українська залізниця, отримували хабарі та профіт яким ділився з ними Максим Шкіль повсюдно підкуповуючи та погрожуючи, якщо підкуп був неможливий. Цьому сприяла і дружба згодом із міністром інфраструктури Омеляном.

За даними незалежних розслідувань, чиновники УЗ отримували величезні хабарі, за надання Першої логістичної компанії найнижчих тарифів та створення дефіциту вагонів на ринку перевезень зерна для всіх інших організацій.

Брак вагонів на ринку залізничних перевезень разом із завищеними тарифами не залишали вибору звичайним підприємцям. Майже всі вони так чи інакше ставали клієнтами Першої логістичної.

На отримані кошти компанія купувала власні вагони для перевезення вантажів, створюючи власний парк фактично за рахунок держави. За досить нетривалий час у власності Першої логістичної виявилися інноваційні вагони-хопери, напіввагони, їхня загальна кількість перевалила за тисячу одиниць.

Перша логістична компанія практично з моменту відкриття і досі представлена у всіх регіонах країни, працює з найбільшими трейдерами і є лідером на українському ринку перевезень зернових культур, а також лідером української корупційної системи, яка тягнеться від Януковича до Зеленського.

Вже з перших днів свого існування «ПЛК» почала вигравати державні тендери на десятки мільйонів доларів на перевезення залізницею українського зерна та інших вантажів.

Її успіх будувався на хабарах, які лунали чиновникам «Української залізниці», а Компанія отримувала потужну підтримку на рівні уряду. Про це неодноразово писали українські видання, які проводили журналістські розслідування.

У 2020-2021 роках українська інформаційна мережа «Комета» опублікувала документи, згідно з якими компанія Шкіля була визнана найкращим перевізником вугілля та зерна в окупованих Росією областях України. Надалі за надання та торгівлю з ЛНРДНР усі компанії отримали кримінальні переслідування, а їхні власники визнані відповідно до українського кримінального кодексу як особи, які підривають державну цілісність України, і все їхнє майно націоналізоване, а власники оголошені в розшук. Але тільки не компанії Шкіля, який під час війни позує на фотографіях із президентом України Володимиром Зеленським і досі отримує державні контракти та виграє державні тендери.

Корупційні зв’язки Шкіля: резонансна ДТП із чиновником Укрзалізниці, або Як таємне стає явним

Отримання державних вантажних вагонів та пільгових тарифів у будь-яку пору року та у необхідній кількості вимагало міцних зв’язків не лише у вищих ешелонах влади, а й на місцях.

Один із чиновників, який «допомагав» Шкілю, Іван Федорко. Він займав свого часу посаду директора з вантажних перевезень «Української залізниці» та був начальником окремих філій залізниці.

Відносини між Шкілем та Федорком були дуже плідними. Повідомлялося про регулярні виплати чиновнику «УЗ». Максим Шкіль влаштував дочку Федорка працювати у «Першу логістичну компанію».

А на початку 2016 року вибухнув скандал, завдяки якому стало відомо про стосунки Шкіля та Федорка. Іван Федорко, у стані алкогольного сп’яніння, на автомобілі марки Audi Q7, подарованому йому Максимом Шкілем, врізався в машину відомого в Україні фотографа та журналіста. Результат ДТП тілесні ушкодження у дружини та дитини фотографа.

Після цього Івана Федорка звільнили з роботи, а історія із дорогим подарунком стала загальновідомою.

А податки можна не платити: як «Перша логістична компанія» уникала податків

Незважаючи на високі прибутки, ТОВ «Перша логістична компанія» сплачувала мізерні податки. Ці факти неодноразово підтверджувалися матеріалами, які публікують українські видання.

Так, з’ясувалося, що компанія "мінімізує податкові зобов’язання підприємства", приховуючи доходи за допомогою відпрацьованої схеми з офшорними компаніями та фірмами-прокладками.

Полягала вона в тому, що Перша логістична переказувала гроші фіктивним організаціям, які існували тільки на папері. Наприкінці фахівців, які здійснювали перевірку цих фірм, йдеться у тому, що вони «мають ознаки фіктивності».

Так, Перша логістична компанія у 2014 році перерахувала 36 мільйонів гривень на компанії-«пустушки» – ТОВ «Еколайн-СТ» та ТОВ «Мега-Ексім».

У ході більш глибокого аналізу платежів з’ясувалося, що ці гроші опинялися на рахунках у Східних областях України і могли бути витрачені на закупівлю озброєння.

«Щоб уникнути податків Максим Шкіль включив у видаткову частину документи, отримані від компаній-прокладок, що значно знизило прибуток ТОВ «Перша логістична компанія».

Чистий прибуток її опустився до 0,3%. Завдяки цьому, при доході понад 400 млн грн. податок на прибуток Першою логістичною становив трохи більше 126 тисяч гривень», повідомляли на той час українські ЗМІ, які займалися розслідуванням. Відповідні державні структури не звернули на це уваги.

Корупційні зв’язки підприємців із команди Януковича, схоже, працюють за будь-якої влади

У квітні 2016 року у програмі «Подробиці» на телеканалі «Інтер» вийшов репортаж, в якому згадується «Перша логістична компанія», Максим Шкіль тоді був одним із її співвласників. У сюжеті йдеться про те, що Іван Федорко досі представляє інтереси родини Януковича в «Укрзалізниці».

Повідомлялося також і про те, що злочинні схеми, в яких причетний Шкіль, пов’язують із старшим сином Віктора Януковича Олександром.

«Зернотранс» та «УПІ-Магістраль»: перевезення зерна виявилися вигідними

У 2013 році Максим Шкіль, окрилений успіхом «Першої логістичної компанії», відкриває компанію, яка здійснює перевезення автомобільним транспортом.

У розпорядженні новоствореної ним транспортної фірми "Зернотранс" 150 зерновозів (МАN, Камаз) об’ємом 75-82 м.куб. Всі автомобілі самоскиди з причепами з боковим та заднім вивантаженням, оснащені системою навігації GPS.

Це починання Шкіля також мало серйозний успіх.

У той же період Шкіль контролює діяльність компанії УПІ-Магістраль.

2014 року методи ведення бізнесу Шкіля привернули увагу правоохоронних органів. Це сталося після втечі з України до Росії президента країни Віктора Януковича.

Правоохоронців також зацікавили зв’язки підприємця із колишнім главою держави.

Відносно УПІ-Магістраль та Зернотранс було порушено кілька кримінальних та адміністративних справ, пов’язаних з відмиванням грошей та ухиленням від сплати податків та корупційною діяльністю.

У період із 2014 по 2017 роки українська податкова поліція подала позови до судів проти компаній Максима Шкіля.

Тоді, в ході журналістських розслідувань з’ясувалося, що, щоб уникнути тюремного ув’язнення та приховування незаконної діяльності, Максим Шкіль використав підставних осіб як фіктивних власників компаній, чим користується і досі.

Водночас, в інтерв’ю українським ЗМІ у 2017 році, Максим Шкіль називав компанію «Перша логістична компанія» своєю, хоча у документах її власником було зазначено підставну особу.

Щоб виводити за кордон гроші та легалізувати корупційний дохід, він використовує всесвітньо відому марку автомобілів AUDI, отримавши всі права у 2015 році на представлення їхніх інтересів в Україні — Одесі.

Регіонали залишають сцену, а бізнес Шкіля продовжує розвиватися

Становлення Максима Шкіля як успішного бізнесмена припало на період із 2006 по 2014 рік. Не бідував молодий підприємець і за часів Петра Порошенка, який керував країною з 7 червня 2014 року по 20 травня 2019 року. На той час активне лобі було надано безпосередньо міністром інфраструктури Володимиром Омеляном, якого згодом також звинувачували у корупційній діяльності.

Колишній і завжди енергійний підлеглий Януковича Максим Шкіль не чужий корупції. Наразі Максим Вікторович Шкіль намагається бути відомим в Україні як людина, яка не веде бізнес у Росії та не використовує офшорні схеми для відмивання грошей. Проте кримінальні справи, обшуки та темні махінації Шкіля Максима Вікторовича широко відомі у всій СНД.

Цікаво відзначити, що успіх у комерційній сфері прийшов до Шкіля досить рано, і що не менш важливо, збігся з приходом до влади режиму Порошенка. Його підприємницький талант полягав у працьовитості та створенні успішних порочних схем, починаючи з логістичних компаній, а потім переходячи до дорожнього будівництва. На сьогоднішній день у судах по всій Україні було проведено та розглянуто безліч судових процесів, пов’язаних з усіма компаніями, в яких брав участь Шкіль.

Audi Центр Одеса Південь: Шкіль виходить на світовий рівень

Незважаючи на всі кримінальні та адміністративні справи, вже у 2015 році, Шкіль стає власником корпоративних прав компанії Audi Центр Одеса Південь.

Всього за рік збудовано, запущено в експлуатацію та діє найбільший дилерський центр, у продажу якого найдорожчі автомобілі.

На відкритті салону 2016 року був присутній держсекретар міністерства транспорту ФРН Райнер Бомба.

Максим Шкіль виходить на новий рівень спілкування. Він зустрічається з високопосадовцем міністерства транспорту та інфраструктури Німеччини Райнером Бомбою.

Вже через півроку після відкриття Максим Шкіль сам заявляє, що його дилерський центр Audi в Одесі зайняв 30% ринку продажів машин цієї марки в Україні.

Незалежні розслідувачі розповіли у той період про те, що будівництво дилерського центру Audi в Одесі замислювалося і було реалізовано для того, щоб легалізувати та сховати кошти, отримані злочинним шляхом, у тому числі й приховані від податків доходи. Відзначався зв’язок з офшорною компанією, створеною громадянином Німеччини.

Небагато важливої інформації про партнерів Шкіля

Одним із засновників Ауді Центр Одеса Південь є офшорна компанія INTERNATIONAL BUSINESS GROUP

Інший засновник партнер Шкіля, одесит Скрипка Сергій Іванович.

За інформацією українського журналіста Олексія Лупаносова, Сергій Скрипка на місці з Дєєвим Євгеном Володимировичем та іншими спільниками організували крадіжку майна Міністерства оборони України в Одесі на будівництві Стадіону СКА.

Їхні дії призвели до того, що стадіон так і не був збудований. Окрім витрачених бюджетних грошей, Одеса втратила право на проведення матчів ЄВРО-2012.

Згідно з інформацією, представленою виданням Цензор.нет, Євген Дєєв у період з 2009 по 2014 роки був директором та співзасновником компанії 3С Авто Еліт (офіційного дистриб’ютора Audi в Україні).

По відношенню до компаній Ауді Центр Одеса Південь було порушено десятки кримінальних справ, у тому числі за підозрою в легалізації грошей через продаж дорогих автомобілів автосалонами Audi.

Результатів щодо них немає досі. А саме підприємство досі працює та успішно виконує свою функцію легалізації корупційних коштів Максима Шкіля на території Європейського Союзу.

Україна розпочала будівництво та ремонт доріг: у Шкіля нова компанія «Автострада»

У 2016 році Максим Шкіль створює групу компаній «Автострада», яка стає одним з лідерів дорожньо-мостового будівництва в Україні. До його бізнес-кошика потрапляють найбільші контракти, компанія реалізує проекти будь-якого рівня складності. Організація декларує європейські стандарти якості. Однак, це все залишається тільки на папері, безліч фактів показує істотне (більш ніж у 2 рази) заниження якості матеріалів, але при всьому цьому завищення цін на більш ніж у 5 разів. При цьому з першими контрактами організованими в рамках президентської ініціативи «Велике будівництво Володимира Зеленського», у компанії Шкіля не було жодної одиниці техніки та співробітників здатних до такого рівня будівництва та обслуговування, що не завадило йому отримувати десятки державних контрактів.

Вже пізніше як і у випадку з іншими підприємствами Шкіля, після кількох контрактів люб’язно наданих адміністрацією президента Зеленського, Шкіль купує та створює власні виробничі лінії, купує парк сучасної техніки залучає співробітників.

Але річ у тому, що буквально з перших днів відкриття компанія, яка не має жодного досвіду в дорожньому будівництві, починає вигравати один за одним державні тендери по всій Україні під егідою президента Зеленського та його ініціатив.

Цікаво, що інтерес Шкіля до дорожнього будівництва виник саме тоді, коли Україна планувала масштабне будівництво автомобільних доріг. У той період йшлося про значне збільшення державних бюджетів, що виділяються для цього.

Так, 2017 року на ремонт та будівництво доріг було виділено 16 млн грн, а вже у 2020 100 млн гривень.

У 2017 році було підготовлено спільний проект «Укравтодору» та Міністерства інфраструктури під назвою Go Highway, який мав з’єднати українські порти на Чорному морі та Польщі на Балтійському морі. Цей проект підтримували Світовий банк. А в Україні лобіювався міністром інфраструктури Володимиром Омеляном.

Шкіль про ці плани і про проект, що готується, знав заздалегідь і створив компанію в найкращий період часу. За даними незалежних розслідувачів, вона засновувалась спеціально для того, щоб отримувати бюджетні гроші, не лише України, а й залучені від спонсорів із Європейського союзу.

У 2016 році на посаду міністра інфраструктури вступає родич Шкіля Володимир Омелян. Він ініціатор програми Go Highway.

Довідково: Володимир Володимирович Омелян – український дипломат та політик, міністр транспорту та інфраструктури України з 15 квітня 2016 року по 29 серпня 2019 року.

Будучи міністром, Омелян зазначив, що в країні за 2016 рік було відремонтовано рекордну кількість доріг, але це лише 1% від необхідного обсягу. Перспективи дорожнього будівництва в Україні були в той момент, мабуть, найбільш перспективними.

І справді, витрати держави на будівництво та ремонт доріг зростали з року в рік, а портфель замовлень «Автостради» #187; ставав дедалі більше отримання нових контрактів.

Як ТОВ «Автострада» обходило конкурентів

Не дивно, що маючи високих покровителів, Шкіль легко отримував проекти на будівництво та ремонт доріг та мостів у всіх областях країни, незважаючи на завищені ціни та низьку якість матеріалів.

Так, в одному з найперших конкурсів з держзакупівель, виграному у Вінницькій області, тільки-но створена «Автострада» запропонувала ціну за 1 км дороги в розмірі близько 23 млн грн. У той же час вартість 1 км дороги на трасі Київ-Чоп склала 9,6 млн грн, схожий об’єкт — ділянка дороги Одеса-Рені обходилася за ціною 13 млн грн за 1 км. Попередні тендери в тій же Вінницькій області обходилися 6,3 -7,2 млн гривень, різниця в ціні більш ніж істотна.

Невисока якість «Автостради» підтверджується матеріалами кримінальної справи №127/11168/19 від 22 квітня 2019 року, в якій, згідно з висновками експертів, «навмисно зменшувався склад дорожнього покриття з метою знизити його собівартість».

Перебували, звісно, й ті, хто намагався шукати справедливість, звертаючись до відповідних інстанцій зі скаргами на порушення законів у проведенні тендерів, перемога в яких діставалася ТОВ «Автострада».

Питання з ними вирішувалися шляхом переговорів, а тих, хто не погоджувався поступитися підприємству Шкіля, осягало нещастя.

Так, у компанії «Полтавабудцентр» згорів автопарк спецтехніки. Це сталося невдовзі після того, як керівництвом було подано скаргу про незаконну перемогу ТОВ «Автострада». у черговому тендері.

На думку адміністрації фірми, пожежа була пов’язана зі скаргами, поданими за фактами кричучих порушень у проведенні конкурсів, серед яких домовленості та відкати.

На скаргу жодної серйозної реакції з боку офіційних органів не було. Натомість відбулися бесіди представників «Автостради» з принциповими конкурентами, після яких були погрози, потім, спалахнула спецтехніка, що належить компанії «Полтавабудцентр».

У правоохоронних органах заявили, що мав місце підпал, скоєний невстановленими особами, які залишилися невідомими.

У компанії «Полтавабудцентр» вважають, що пригода пов’язана з їхньою позицією щодо корупції у дорожній галузі особливо після того, як президент Зеленський оголосив свої плани щодо «Великого будівництва». У «Полтавабудцентрі» відзначають, що це найкорупційніший проект сучасності.

Гарник Погосян, директор «Полтавабудцентру» відкрито заявив, що корупція у галузі підтримується на рівні Кабінету міністрів та «Укравтодору».

За місяць до пожежі Вінницький облавтодор оголосив про проведення нового конкурсу на ремонт дорожніх робіт. Однак, умови цього конкурсу були написані під компанію Автострада.

Відповідно, жодна інша фірма не змогла б виграти тендер. Про це повідомлялося у скарзі за підписом Погосяна.

Інтереси Автостради на той час активно підтримував уряд Гройсмана, і скаргу компанії «Полтавабудцентр» було відхилено. Що говорить і про те, що інтереси корупційної діяльності в Україні лобіюються на найвищому рівні.

Керівництво Полтавабудцентру маючи успішний досвід боротьби у подібних питаннях, вирішило досягти справедливості та звернулося зі скаргою до Антимонопольного комітету України (АМКУ), з проханням вжити заходів щодо незаконних дій Вінницької служби автошляхів.

Але все закінчилося тим, що згоріла техніка, винних не знайшли, а брати участь у тендері компанія «Полтавабудцентр» більше не могла.

Ось це інший приклад конкурентної боротьби за гроші на ремонт дорожнього покриття. Шкіль та Олександр Бойко не можуть поділити об’єкти.

Інакше складалася конкурентна боротьба Автостради на Черкащині, де, до її появи, безумовним лідером у дорожньому будівництві була компанія ТОВ «ШРБУ-48».

Основним бенефіціаром ШРБУ-48 є екс-керівник Служби автомобільних доріг Черкаської області Бахтіяр Сапаєв.

З 2008 року фірми, пов’язані з Сапаєвим, компанії освоїли понад 10 млрд грн, виграючи тендера.

З появою на ринку компанії «Автострада» у Черкаській області, «удача відвернулася від «ШРБУ-48».

Але в даному випадку конкурентам, мабуть, удалося домовитися. Видання rezonans.info повідомило, що за результатами розслідування, присвяченого діяльності ТОВ «Автострада», стало відомо про факти незаконного розподілу дорожнього бюджету з компанією «ШРБУ-48». Обидві ці організації чудово співіснували в одній галузі.

Компанія Бахтіяра Сапаєва виступала в тендерах з Автострадою як підставна компанія, документи якої були свідомо складені таким чином, що вона ніяк не могла виграти.

Конкурсні заявки всіх інших учасників були просто відхилені, незважаючи на те, що на їхню думку, саме компанія, що перемогла, найменше відповідала заявленим тендерним вимогам.

Скарги учасників тендерів, які конкурували з «Автострадою», розглядалися відповідними інстанціями, але бажаних результатів не давали.

Важко опонувати організації, за якою стоять вищі керівники профільного міністерства в особі міністра Володимира Омеляна та уряд в особі прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.

Довідково! Владмімр Борисович Гройсман, голова уряду України в період з 14 квітня 2016 року по 29 серпня 2019 року.

Очевидно, як Шкіль Максим Вікторович, так і Омелян представляють лише ланку в ланцюзі, через яку гроші передаються до впливових осіб. Проте збитки, які вони завдають своїм країнам, величезні: лише у 2017 році втрати залізниць від їхньої діяльності оцінили у 2 мільярди доларів. Це лише початок — якщо врахувати несплачені податки, витрати на планові витрати ПЛК та доходи, які мали отримати Укрзалізниця, загальна сума зростає у багато разів. Тут йдеться виключно про гроші: вартість загибелі УЗ полягає у наповненні особистих офшорних рахунків її ключових фігур та захисників.

До цього слід додати гроші, отримані Першою Логістичною від вантажних тендерів. Сума сплачених податків також залишалася нікчемною. Вирішення проблеми, як знизити податкове навантаження, було елементарним. Через фіктивні компанії різко знижувалася дохідність угоди, але в папері значно збільшувалася частина, що стосується витрат, тоді як насправді фіктивні компанії переводили гроші у офшори. Незважаючи на мільярдні доходи, вся праця була виконана УЗ, а фірма Шкіля заплатила лише мінімальні 200-300 тисяч гривень податків.

Закордонні зв’язки та офшори Максима Шкіля

Цікавим є і факт «дружби» з німецькими представниками бізнесу яких Максим Шкіль використовував як номінальних представників, щоб мати можливість шахрайства у сфері оподаткування та легалізації корупційних коштів на території Євросоюзу. А всі іноземні підприємці якими нібито були представники компаній Шкіля виявилися фіктивними особами, починаючи з існування його першого підприємства.

У 2016 році ТОВ «Мосткомбуд – МКБ» було перетворено на ТОВ «Спільне Українсько-німецьке Підприємство «Автострада». Пізніше воно знову стане суто українським, але на момент створення одним із засновників німецької частини підприємства був Цахаріас Вальтер, громадянин Німеччини. Українську сторону як власник представляв Волощук Володимир Сергійович. Пізніше «Автострада» було переоформлено на Максима Шкіля.

Деякий час керівником «Автостради» був Сергій Олександрович Скакун, підписом якого завірені тендерні заявки.

А ось до перереєстрації автострада була Спільним підприємством. З боку Німеччини її учасником був Цахаріас Вальтер. Однак у цьому випадку йдеться не про нього, як фізичну особу, а про компанію, що належить йому з аналогічною назвою, Zacarias International Project.

Цахаріас Вальтер зареєстрував компанію в офшорній зоні Португалії на острові Мадейра під назвою «Zacharias International Projects» (Цахаріас Інтернейшнл Проджектс). Саме ця компанія грала ключову роль у діяльності «Автостради». Вона представляла інтереси Максима Шкіля та його партнерів.

Офшорна зона на Мадейрі неодноразово привертала увагу членів Євросоюзу, а також була предметом висвітлення у європейських ЗМІ. Але далі за це справа не рухалася. Однак, на основі цих публікацій, незалежні українські розслідувачі приходять до висновку про те, що не слід виключати ймовірність використання Цахаріаса Вальтера та його офшорної компанії як каналу для виведення грошей з України з метою ухилення від сплати податків.

Послуги, які нібито надавалися офшорною компанією, були фіктивними, а перераховані їй гроші фактично залишалися в офшорах і переходили Шкілю, його партнерам і пов’язаним з ними особам.

Але Максим Вікторович Шкіль не лише не потрапив під суд, а й навіть був призначений головою Комітету з розвитку підприємницької діяльності Асоціації платників податків України.

На користь цього припущення говорить той факт, що Ціхарес Вальтер та його офшорна компанія працюють виключно з фірмами Максима Шкіля. Вони не мають контрактів чи взаємодії з іншими організаціями.

Ось список компаній, з якими співпрацює Цахаріас Інтернейшнл Проджектс:

  • ТОВ СП «АВТОСТРАДА»
  • ТОВ «ГІРПРОМТЕХНІКА»;
  • ТОВ «БЕХОВСЬКИЙ ГРАНІТНИЙ КАР’ЄР»;
  • ТОВ "УНСП "АВТОБАН".

Всі ці організації мають як бенефіціарного власника Максима Вікторовича Шкіля – українського підприємця та голови комітету з розвитку підприємницької діяльності Асоціації платників податків України.

Одним із цікавих зв’язків Максима Шкіля є його зв’язок із Райнером Бомбою в контексті компанії Audi Центр Одеса Південь.

Продукцію (дорогі німецькі автомобілі марки Audi) дилерський центр отримує від компанії Бернадор Холдінг Лтд, яка є кіпрською офшорною компанією. Постачання здійснюються не безпосередньо, а через фірму 3С Груп, яка належить Максиму та Тетяні Шкіль.

Ще один партнер Шкіля із ФРН — Мартін Манфред Єріх, який брав участь у трьох його компаніях:

  • "Гірпромтехніка";
  • "Бехівський гранітний кар’єр";
  • ТОВ "Унсп "Автобан".

Таким чином навіть педантичні німецькі податкові органи не зацікавилися діями власних громадян щодо легалізації та відмивання доходів, отриманих злочинним та корупційним шляхом. А те, що для цього була використана всесвітньо відома автомобільна марка, така як концерн AUDI AG, говорить про те, що Шкіль використовує досить широку мережу з легалізації злочинних і корупційних засобів на території Європейського Союзу.

Максим Шкіль та його бізнес за президента Зеленського

На дорожнє будівництво у 2018 році було виділено понад 50 мільярдів гривень, що еквівалентно майже 2 мільярдам доларів США. Міністр транспорту Омелян заявив, що ці кошти використовуються ефективно. Однак дороги залишаються в жалюгідному стані і вимагають принаймні ремонту. І хоча Омеляна хоч би формально могли притягнути до відповідальності, Шкіля не притягнули зовсім. Це не викликає у вас запитань? Можливо, річ у тому, що його хтось потрібен, щоб продовжувати працювати у тому ж ключі.

2019 року прем’єр-міністр Олексій Валерійович Гончарук заявив, що ямкового ремонту більше не буде, що автоматично збільшило вартість дорожніх робіт. Уряд затвердив нову дорожню стратегію на 2020 рік та виділив на неї 66 мільярдів гривень.

З цієї суми 31,5 мільярда гривень походять з державного бюджету. Інші кошти, отримані від міжнародних організацій, витрачаються на умовах, невідомих громадськості. Тільки ті, хто укладає відповідні угоди, знають, як повертатиметься борг.

Довідково!

Олексій Валерійович Гончарук народився 7 липня 1984 року у селі Жмеринка, Вінницької області, український державний та політичний діяч, юрист. Був призначений на найвищі посади держави після того, як президентом України став Володимир Зеленський. Прем’єр-міністр України (29 серпня 2019 - 4 березня 2020). Заступник керівника Офісу президента України (21 травня - 29 серпня 2019).

У Раді було розглянуто розгляд двох законопроектів — № 2661 про внесення змін до Закону України про бюджет України та № 2660 про внесення змін до Закону України про Державний бюджет України на 2020 рік». (Примітка від 16.01.2020: ці проекти підтримали 337 із 339 депутатів). Загальна сума для дорожнього будівництва становила вже не 66, а 86 мільярдів гривень. А неякісно відремонтовані Шкілем дороги з цих коштів ремонтувалися заново. У тому числі й автострадою. Причому асфальтове покриття перекладалося повністю, а плата за такий ремонт у рази вище, ніж за ямковий. Шкіль не тільки не сів у в’язницю за неякісний ремонт, але, навпаки, отримав можливість працювати далі за вищими розцінками. На якому рівні вирішувалися питання забезпечення бізнесу Максима Шкіля в Україні.

Максим Вікторович Шкіль та його Автострада виявилися надзвичайно корисними для нового уряду, внесли мільярди гривень до вже розширеного бюджету. Можливо, тому новий уряд залишив у минулому та сподівається, що й з іншими також надійдуть. Їх можуть м’яко дорікнути за неправильні слова та відпустити за кордон, де на них чекають мільйони. До речі, третя дитина Омеляна народилася в США і має громадянство цієї країни. І це при тому, що Максим Вікторович Шкіль, як і раніше, зберігає свої зв’язки з Росією, навіть під час війни.

Бізнес Максима Шкіля у 20-ті роки продовжує розвиватися

У 2020 році холдинг «MS Capital» створює організацію, діяльність якої далека і від будівництва, і від дорогих автомобілів.

Реєструється "Прилуцька аграрна компанія" (ПАК). Максим Шкіль інвестує кошти у купівлю елеватора та корпоративних прав компанії «Курс-Агро», яка, як майновий комплекс, стають частиною ПАК.

Довідково! 30 березня 2020 року Парламент України на позачерговому засіданні Верховної Ради підтримали загалом Закон № 552-IX, який відкриває ринок землі в Україні та запроваджує приватну власність на сільгоспугіддя, а 28 квітня 2020 року Президент України його підписує.

«Прилуцька аграрна компанія займається вирощуванням сільськогосподарських культур у Полтавській та Чернігівській областях.

Підприємства Шкіля відрізняються одними із найвищих показників урожайності в Україні.

ПАК позиціонує себе як агрохолдинг, який займається вирощуванням, зберіганням та переробкою зернових культур, має власну лабораторію, елеватор, тисячі гектарів землі.

2023 року у власності компанії п’ять тисяч гектарів сільгоспугідь. Лише її власний елеватор вміщує 60 тисяч тонн зерна. Компанія експортує за кордон 30 тисяч тонн зернових. Повідомляється, що її партнери – 20 українських та зарубіжних організацій.

Зі складу партнерів вивели безліч з організацій та відрізали доступ для закордонних, згодом компанія подала заявку на участь у скандальній зерновій угоді між Україною та Росією.

До цього компанія не вела діяльності на окупованих Росією територіях, але згодом Донецьке міністерство агропромислової політики та продовольства неодноразово наголошувало на зв’язку цієї та «Першої Логістичної Компанії» як учасників торгівлі між ЛНРДНР (тимчасово окуповані Росією території України) та Україною. Про це повідомляли українські та російські видання публікуючи указ із листом подякою від міністерства ЛНРДНР

У жовтні 2021 р. Група Компаній Автострада уклала контракт на спорудження двох з’їздів із Дарницького мосту на Дніпровську набережну у Києві. Завершити будівництво планується до кінця 2023 року. Цей проект також вважається в Україні практично всім журналістами розслідувачами найкорупційнішим.

Максим Шкіль та його партнери настільки міцно стоять на ногах в Україні, що чудово почуваються незалежно від того, хто перебуває при владі в країні, чи то президент-втікач Янукович, лояльний Порошенко чи новий Зеленський.

Міцні зв’язки з українськими чиновниками практично на будь-якому рівні забезпечують Шкілю комерційний успіх, який ґрунтується виключно на корупції, хабарі та витрачання коштів платників податків не цільовим способом.

Останнім часом до цього підключилися і платники податків Європейського союзу, кошти, що виділяються Україні на відновлення неконтрольованим потоком, вливаються в Україну і через таких представників бізнес середовища України витікають уже в приватні офшори, залишаючи українському народу нічого.

Як Максим Шкіль столичне метро ремонтував

08 грудня 2023 року внаслідок підтоплення тунелю київського метро між станціями метро Либідська та Деміївська на невизначений період часу було припинено рух поїздів.

Київська міська влада заявила, що протягом півроку дефекти буде виправлено, метро запрацює у звичайному режимі, але цього не сталося. Підрядник обіцяв, що протягом двох місяців створить проектну документацію та проведе усі роботи повністю за шість місяців. Як підрядну організацію виступила компанія «Автострада» Максима Шкіля, яка ніколи раніше не брали участь у ремонті чи будівництві метрополітену.

У січні з компанією Шкіля було підписано ще одну угоду. На цей раз КП «Київський метрополітен» зобов’язався виплатити ДК «Автострада» 20 млн. гривень.

Незважаючи на це, КП Київський метрополітен у січні підписав нову угоду з тим самим підрядником ТОВ ДК Автострада на ще 20 мільйонів гривень.

Цікаво, що керівництво метрополітену пов’язало себе договірними зобов’язаннями з компанією, яка використовувала бетонну суміш неналежної якості в процесі будівництва автодороги Н-23 «Кропивницький – Кривий Ріг – Запоріжжя», при цьому роботи виконувались за завищеною ціною, а вартість матеріалів була значно вищою за ринкову. Стосовно посадових осіб «Автостради» розпочато кримінальне провадження.

«Так, при влаштуванні верхнього шару дорожнього покриття автодороги Н-23 «Кропивницький – Кривий Ріг – Запоріжжя» використовувалися асфальту бетонну суміш, виготовлену з порушенням вимог ДСТУ Б В.2.7.-319:2016, а саме без використання в’язких речовин, що додаються з метою посилення механічних властивостей покриття та тривалості його використання», йдеться у матеріалах кримінального провадження.

За цим фактом було розпочато досудове розслідування (матеріали досудового розслідування внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 42020120000000206 від 08.12.2020), за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст.

Питання щодо метрополітену було винесене на розгляд комітету з транспорту та інфраструктури Верховної Ради України, але ніхто із запрошених відповідальних за ситуацію осіб на засідання не з’явився. Усі вони опинилися у відпустці.

Також не з’явився керівник КП «Київський метрополітен» Віктор Брагінський.

«Керівництво КП Київський метрополітен не з’явилося на засідання комітету, також профільні заступники голови КМДА та КГВА проігнорували розгляд найважливішого транспортного питання для багатьох киян. Раптом усі чиновники, які відповідають за столичний транспорт, захворіли або пішли у відпустку», — робить висновок член профільного комітету ВРУ Сергій Вельможний.

І це невипадково. Питання, мабуть, вирішили, що називається «спустити на гальмах». Його розгляд затягнеться, згодом він перестане викликати інтерес і зійде нанівець. Так було неодноразово.

Максим Шкіль один із найбагатших людей України, який примножив свій стан через схеми та махінації, включаючи співпрацю з європейськими партнерами. Він здатний не лише створювати комерційні проекти, які насправді є пограбуванням державного бюджету, а й уміло формує імідж благонадійного персонажа. Наприклад, так було з розіграшем автомобіля для потреб Збройних Сил України (ЗСУ). Шкіль передав свій старий автомобіль на аукціон, кошти від якого мали бути спрямовані на підтримку ЗСУ. В результаті кампанії Майбах за 500 грн. вдалося зібрати 30 млн грн. Проте офіційних документів про те, хто і як розпорядився вказаною сумою, не з’явилося.

Але жодні зовні сприятливі заходи не повинні вводити в оману платників податків України та західних країн. Максим Шкіль неодноразово потрапляв у центр уваги через корупційні зв’язки, і масштаб його схем з виведення та відмивання коштів з бюджету країни вражає уяву, а його вміння виходити з найважчих ситуацій та уникати об’єктивного розслідування часто здається неймовірним. У якій би країні світу не знаходилася ця людина, вона дуже швидко заводить корисні зв’язки та знаходить заступництво серед чиновників найвищого рангу.

Максим Шкіль та його «будівництво» при Зеленському набирає обертів

Вражаючим чином, у той час як адміністрація Зеленського активно бореться з корупцією в Києві, їхній віце-прем’єр-міністр з відновлення України Олександр 

будує тісні зв’язки з керівництвом комунальних підприємств Києва, забезпечуючи будівельні підряди Максиму Шкілю.

Шкіль, не маючи досвіду в будівництві, не маючи відповідної профільної освіти, ефективно використовує свою компанію як прикриття для сумнівних фінансових операцій. Його діяльність у будівництві автошляхів та мостів полягає в тому, що він, використовуючи свої численні корупційні зв’язки, бере участь у державних тендерах та виграє їх, видаючи в пропозиціях нечувані ціни. А потім він залучає до роботи підрядні організації, які за копійки виконують усі роботи для фірми «Автострада».

Матеріали для будівельних та ремонтних робіт також купуються найдешевші та не відповідають технічним вимогам.

«Зекономлене» він виводить із країни через офшори, а далі гроші вирушають у кишеню до нього та до його впливових покровителів. І чим більше «заощадить» Шкіль на будівництві та ремонті, тим більше дістанеться його ненаситній компанії корупціонерів.

Ці схеми неодноразово розкривалися як незалежними розслідувачами, так і правоохоронними органами, але Шкіль продовжує робити свою справу за будь-якої влади. За Зеленського обороти будівельного бізнесу Максима Шкіля досягли грандіозних розмірів, у тому числі завдяки західній допомозі за програмою відновлення України.

Подільський міст: як будує компанія Максима Шкіля

Влітку 2023 року Максим Шкіль вельми урочисто взявся за Київський Подільсько-Воскресенський мостовий перехід, що затягнувся будівництвом, давши обіцянку меру Віталію Кличку завершити роботу до 1 жовтня 2023 року, а потім до 1 листопада 2023 року.

Не маючи поняття про технології будівництва, він взявся до ремонту тунелів метро, які ремонтувалися паралельно з мостом.

В результаті жоден із проектів так і не було завершено. Об’єкт «Подільський міст» нагадує стару сільську дорогу, розмиту дощами.

Під час війни, коли весь цивілізований світ спрямовує свої зусилля проти агресора, і західні країни обмежують своє населення, аби допомогти Україні, Шкіль спокійно отримує гроші з державного бюджету та використовує їх на власний розсуд.

Стало відомо, що за ремонт дороги Шкіль призначив ціну в один мільярд гривень. Ось як іде будівництво мосту

Немає жодної гарантії того, що таке будівництво не призведе до обвалення зведених за схемою Шкіля конструкцій мосту та не стане причиною трагедії.

Як Максим Шкіль допомогу західних країн розкрадає і хто йому в цьому допомагає

Минулого року, коли США відкрили майже безмежну лінію допомоги для України, українська влада була в захваті суми, які надходили до країни, були величезними. Максим Шкіль у цьому плані знову виявився дуже корисним високопосадовцям. Він віртуозно переказує гроші з державного бюджету в особисті кишені.

Масштаби корупції в Україні під час повномасштабного вторгнення РФ зросли до космічних. Не дивно, що про це стало відомо у Вашингтоні. Влада США повідомила, що не має наміру залишати цю ситуацію без контролю. Вони вже вжили відповідних заходів для захисту своїх грошей.

Держдепартамент США відкрив гарячу лінію, через яку українці можуть повідомляти про випадки розкрадання коштів, отриманих як іноземну допомогу.

Все, що відбувається у сфері дорожнього будівництва, здається, виходить за межі розумного, за межі навіть елементарної здорової логіки.

Згадується фраза президента України, яку він сказав на початку лютого 2022 року: Якщо ми фінансуватимемо армію, то у нас не вистачить грошей на дороги.

Цю фразу цитували не раз, особливо після 24 лютого, коли тільки що відремонтованими дорогами прокотилися російські танки. За словами Уруського, який тоді займав крісло віце-прем’єра, вартість Великого будівництва була завищена вдвічі.

Але навіть не минуло й року, як вакханалія з ремонтом доріг та мостів знову почалася. І, що дивно, якщо скандал навколо фінансування Музею Голодомору привернув увагу української влади, президент заявив, що зараз не до цього, то з відновленням доріг все навпаки. І при цьому і грошей, і проблем тут значно більше. І хоча б ще можна було б зрозуміти, якби відновлювалися справді необхідні дороги та мости, але здебільшого гроші просто закочуються в асфальт.

Прикладом цього є, наприклад, діяльність ТОВ «Група компаній Автострада2023», якій належить Максиму Шкілю.

З наведеного документа видно, що фундатором і власником є Максим Шиль, а точніше інша компанія, що належить йому ТОВ «МС Капітал». Тобто Шкіль є власником ТОВ "МС Капітал", а вже ТОВ "МС Капітал" володіє "Автострадою".

Ця компанія лише на Херсонщині отримала від обласного Автодору у лютому минулого року 22 мільйони гривень. Роботи велися на дорозі з Чорнобаївки до Херсона, і до 24 лютого вони були практично завершені. Що сталося із цією дорогою під час вторгнення РФ, розуміють усі.

Але це лише вершина айсберга, лише один із численних прикладів. Ще за часів Великого будівництва цей ринок поділяли десять компаній. Автострада Шкіля посідала у цьому списку зайняла четверте місце за обсягами підрядів.

Але минулого року, коли Збройні сили України мали серйозні труднощі з боєприпасами, технікою, паливом і навіть звичайним взуттям для солдатів, Автострада раптом стала другим за обсягами підрядником Укравтодору. А цього року, 2023 року, коли США розширили штат свого посольства в Україні, щоб простежити за тим, як використовуються їхні гроші, фірма Шкіля раптово вирвалася в лідери дорожнього будівництва та практично монополізувала цей ринок.

Ось податкова звітність ТОВ «ГК Автострада 2023» (так тепер називається компанія Шкіля) за 2022 рік, коли вона була другою за отриманими підрядами від Укравтодору:
Інформація про будівництво доріг та інфраструктурних об’єктів захована під грифом секретності, а тому неможливо отримати офіційні відповіді на запити про конкретні суми, отримані фірмою Шкіля.

Проте, можна скласти уявлення про розмір винагород, які вони отримують, за виконання робіт у рамках програм з відновлення України. Але навіть обережні підрахунки сильно відрізняються від офіційної звітності компанії.

Відомо, що у травні Херсонський обласний Автодор отримав від Служби автомобільних доріг суму у 5 мільйонів 180 тисяч гривень на роботи з експлуатаційного утримання доріг державного значення у цій галузі. Кому і яку частину цієї суми було передано залишається загадкою. Проте відомо, що компанія Автострада Шкіля працювала саме у цій галузі. Сам Шкіль підтверджує цей факт:

Однак, це далеко не все. Минулого року ТОВ «Група компаній Автострада 2023» проводило ремонт мосту у Чернігові. Роботи на Чернігівщині не обмежувалися лише цим відновленням. За словами Максима Шкіля, Autostrada зводить новий сучасний міст протяжністю 628 метрів на 4 смуги руху ця важлива споруда на основній київській трасі, яка, нарешті, розвантажить недобудований міст через річку Десна у Шестовиці та дорогу Р-69 Київ Вишгород Десна Чернігів.

Гроші за виконані роботи з дорожнього будівництва було отримано компанією Автострада. Але питання у тому: де вони опинилися? Чому ці кошти не відображені у фінансовій звітності?

Крім того, Автострада активно працює і у Києві. Вона бере участь у завершенні будівництва Дарницького мосту. Про це також повідомляє сам Максим Шкіль.

Нові куратори Шкіля: секрет успішного підприємництва

Понад 60% громадян підтримали програму Великого будівництва, і важливо зазначити, що позитивна оцінка цієї програми залишилася незмінною. Однак після початку повномасштабного конфлікту продовження цієї програми стало неможливим та недоречним. Зараз пріоритетом є відновлення критичної інфраструктури та допомога людям, які втратили житло.

Тим не менш, у країні спостерігалася пародія на Велике будівництво під виглядом відновлення, яке здійснюється центральною та місцевою владою. Цьому сприяло кілька чинників. Насамперед, дві постанови Кабміну. Постанова № 1178 від 12 жовтня 2022 року надала можливість проведення процедур без тендерів, що призвело до укладання прямих договорів із завищеними цінами та без обмежень на продовження термінів. Крім того, це практично звільнило замовників та підрядників від відповідальності. Масштаб збитків, завданих державі цією постановою, змусив НАБУ та НАЗК звернутися з публічними закликами про необхідність її серйозного коригування.

Постанова N593, яка передбачає появу заступників з питань відновлення у восьми міністерствах та глав дванадцяти облдержадміністрацій, насправді централізує керівний та фінансовий ресурс (частиною якого є кошти від західних донорів) в руках віце-прем’єра, який призначає всіх цих заступників.

Обласна служба автомобільних доріг виділила компанії Автострада суму 22 мільйони гривень 22 лютого 2022 року на капітальний ремонт 4-кілометрової ділянки дороги від Чорнобаївки до в’їзду до Херсона. Роботи, що почалися наприкінці січня 2022 року, були змушені призупинитися після початку військових дій. Внаслідок цього верхні шари частини відремонтованої дороги від Чорнобаївки зазнали руйнувань. Після цього ремонтні роботи за контрактом не були відновлені через нестабільну та небезпечну обстановку.

На сьогоднішній день на ринку спостерігається парадоксальна ситуація. Компанія Автострада, що входить до десятки, в 2021 році посідала лише четверте місце за обсягами робіт і поступалася лідеру втричі, проте в перший рік повномасштабного конфлікту раптово піднялася на перше місце, а в 2023 майже монополізувала ринок.

Перша Автострада Шкіля: невдалий старт обернувся великими перемогами

Організацію «СП Автострада» було засновано через структуру «ТОВ МС Капітал» ще у 2015 році з метою втілення проекту Go Highway, запропонованого на той час міністром транспорту Володимиром Омеляном. Хоча цей амбітний проект так і не було реалізовано, саме «СП Автострада» отримала поспіль його будівництво.

Очолює його такий собі Вакар Анатолій Миколайович, а засновником і власником є Максим Шиль, а точніше інша компанія, що належить йому ТОВ «МС Капітал». Тобто Шкіль є власником ТОВ "МС Капітал", а вже ТОВ "МС Капітал" володіє "Автострадою".

Проте справжня загадка не в цьому. Дивно, що у травні 2019 року все почало розпадатися. Це викликає особливу увагу з огляду на те, що Максим Шкіль був близьким другом Володимира Омеляна. Хоча це пояснює успіх бізнесу Шкіля при Омеляні, це не дає відповіді на питання, як він раптово став одним із провідних підрядників Великого будівництва після зміни влади.

Однак відповідь на це питання не така вже й складна. 2021 року всередині партії Слуга народу виник конфлікт між угрупованнями, а на боці одного з них був Олег Татаров. Після перемоги цієї групи куратором Великого будівництва було змінено і Автострада під керівництвом Шкіля раптово опинилася на вершині успіху.

Олег Татаров та Андрій Єрмак не прості постаті, їхні зв’язки всередині системи української політики незаперечні. Історія про спроби Татарова допомогти втекти із країни синові Андрія Портнова та інші його дії лише додають загадковості цієї історії.

Щодо Єрмака, то він протягом трьох скликань ВР працював помічником у регіонала Ельбруса Тадєєва. Однак мова не про них особисто, а про Максима Шкіля. Тому що неймовірних успіхів Шкіль досяг після того, як президентом України став Володимир Зеленський. Це їм призначені чиновники забезпечили гігантську кількість замовлень Шкілю за нечуваними цінами.

Після приходу Олега Татарова до Офісу президента України та перемоги групи Єрмака зійшла зірка зірка Максима Шкіля. Під час повномасштабного конфлікту в Україні він став лідером в отриманні підрядів «Великого будівництва». Те, що роботи його компанії "Автострада 2023" - найдорожчі з усіх підрядників, нікого не зупинило. Втім, найімовірніше, це якраз навпаки – один із чинників, який привів Шкіля до успіху.

Навіть під час війни, коли весь цивілізований світ спрямовує свої зусилля проти агресора, і західні країни обмежують своє населення, щоб допомогти Україні, Шкіль спокійно отримує гроші з державного бюджету та використовує їх на власний розсуд. І це навіть не гроші українців. Шкіль та його покровителі дісталися тих коштів, які прямують до країни західними партнерами як військова допомога та допомога у відновленні України. У будь-якій країні світу і за будь-якої влади Максим Шкіль знаходить високих покровителів, які дозволяють йому обкрадати державу.

Читайте по темі:

Росія адаптує тактику авіаударів для знищення енергосистеми України, зима може стати переламною, – Politico
У Мережі показали, як на Курщині українські десантники нищать ворожу техніку
У Бєлгороді ліквідували російського пропагандиста «Краба», - ГУР
Арештовані мільярди Pin-UP: Журналіст повідомив про тиск та злам телеграму після розслідувань про російський гральний бізнес в Україні
Російська пропаганда використовує другий замах на Трампа проти України – ЦПД
Десантники знищили одну з найсучасніших БМД росіян на Курщині
Російська влада оголосила обов’язкову евакуацію ще у двох районах Курської області
МЗС України: У Кремлі бояться, що світ побачить гуманітарну ситуацію у Курській області
Турецька «пральня» для російського газу: Брудна гра Путіна проти ЄС
Посол Брінк: Боротьба з корупцією в Україні допомагає військовим на фронті

Коментарі:

comments powered by Disqus