Пошук по сайту:

Ексдепутат облради перерахує мільйон на ЗСУ у межах угоди з ВАКС

Ексдепутат облради перерахує мільйон на ЗСУ у межах угоди з ВАКС
Ексдепутат облради перерахує мільйон на ЗСУ у межах угоди з ВАКС

27 серпня Вищий антикорупційний суд затвердив угоду про визнання винуватості у справі щодо вимагання та отримання неправомірної вигоди колишнім депутатом Тернопільської обласної ради.

Про це повідомляє  пресслужба ВАКС.

Ухваленим вироком колишнього депутата Тернопільської обласної ради, визнано винуватими у вчиненні нетяжкого кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 368 КК України.

Згідно з умовами угоди, обвинувачений беззастережно визнав свою винуватість в інкримінованому йому кримінальному правопорушенні та зобов’язався перерахувати на підтримку Збройних Сил України грошові кошти в розмірі 405 тис. грн. Окрім того, на виконання інших умов угоди, до її затвердження обвинувачений придбав та передав до 4 механізованого батальйону Окремої Президентської бригади інтерактивну панель SMART Board GX165-V3 у кількості 1 шт. та перерахував кошти на підтримку ЗСУ у розмірі 500 тис. грн.

Засудженому також призначили штраф у 68 тис. грн, з позбавленням права перебувати на посадах, пов’язаних з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, строком на два роки.

Читайте по темі: Працюємо над збільшенням терміну базової військової підготовки, — Сирський

У повідомленні не вказали ім’я фігуранта, проте, за даними УП, мовиться про викритого Олега Щиголя.

*У березні військова контррозвідка Служби безпеки України спільно з НАБУ викрила на корупції депутата Тернопільської облради, який за сумісництвом був головою постійної комісії з питань бюджету.

За даними слідства, в січні 2024 року посадовець запропонував військовослужбовцю посприяти у виділенні йому матеріальної допомоги на лікування. За це після надходження коштів на банківську картку він повинен був віддати чиновнику половину суми.

Раніше у Сполучених Штатах пояснили, що в Україні можуть зробити більше для боротьби з корупцією у країні. Як зауважив речник Державного департаменту Метью Міллер, влада США давно веде відповідні діалоги з урядом в Україні.

Загалом у США позитивно оцінюють конкретні кроки України в боротьбі з корупцією, та, однак наголошують, що можна зробити більше.

Зауважимо, 5 грудня 2023 року пані посол США в Україні Бріджит Брінк заявила, що такі реформи, як боротьба з корупцією, судочинство та корпоративне управління, зміцнять довіру українських союзників та бажання продовжувати допомагати й інвестувати в Україну. Брінк зауважила, що це рекомендація, натомість рішення, як рухатися далі, залежить від українського керівництва і народу.

Однак, я вказала б на три сфери, на яких ми зосереджені, — це боротьба з корупцією, корпоративне управління та реформа системи правосуддя, — заявила вона.

Також пані посол нагадала, що Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт щодо посилення незалежності САП. Водночас вона порадила розглянути рекомендації G7 та ЄС, які, можуть зробити САП ще сильнішою.

За результатами за 2023 рік Україна додала три бали в Індексі сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index — CPI), що є одним із найкращих результатів у світі за минулий рік.

Також Україна стала однією з 17 країн в цьогорічному СРІ, що продемонстрували свій найкращий показник за весь час.

Читайте по темі: ЗСУ отримали 18 українських гаубиць "Богдана", які профінансувала Данія

Тепер Україна має 36 балів зі 100 можливих й посідає 104 місце зі 180 країн. Загалом з 2013 року Україна додала 12 балів в Індексі сприйняття корупції.

Зокрема, Росія у 2023 році втратила 2 бали й з 26 балами посідає 141 місце у списку. Білорусь також втратила 2 бали та посідає 98 місце.

Показник Румунії залишився без змін (46 балів, 63 місце), тоді як Польща втратила ще 1 бал (54 бали, 47 місце). Словаччина додала 1 пункт та теж набрала 54 бали (47 місце).  Молдова, як і Україна, додала 3 бали та наздогнала Угорщину, бали якої не змінились, тому вони розділити 76 місце із 42 балами.

У 2023 світові лідери CPI майже не змінилися. Очолює список Данія – 90 балів, за нею йде Фінляндія – 87 балів, Нова Зеландія – 85 балів та Норвегія – 84 бали.

Коментарі:

comments powered by Disqus