Пошук по сайту:

В Одесі вкрали майже 2 млн грн на ліквідації наслідків російських обстрілів по місту

В Одесі вкрали майже 2 млн грн на ліквідації наслідків російських обстрілів по місту
В Одесі вкрали майже 2 млн грн на ліквідації наслідків російських обстрілів по місту

Одеська міська рада заплатила 12,6 млн грн за ліквідацію наслідків російських обстрілів ТОВ «Моллбуд».

Ця компанія вкрала майже 2 млн грн цих коштів. Правоохоронці вважають, що компанію перереєстрували на підставну особу без її відома, щоб проводити махінації з податками. Також ця компанія фігурує в кримінальній справі з розкрадання 162,5 млн грн коштів, які надала Україні Організація Об’єднаних Націй для вразливих родин з дітьми, які постраждали через війну та потребують фінансової підтримки.

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

Приморський районний суд Одеси виніс вирок Василю Губарю, який займався технічним наглядом за ліквідацією зруйнованих будинків після обстрілу міста 5 жовтня 2023 року. Губаря визнали винним у тому, що через його неуважність компанії, яка виконувала будівельні роботи, перерахували зайвих 1,964 млн грн. Чоловік не помітив, що підрядник вніс у звітні документи роботу, яку він насправді не виконав, хоча Губар був відповідальним, щоб такого не сталося.

Губар пішов на угоду зі слідством, йому мали присудити 2 роки в’язниці, але замість цього пом’якшили покарання до двох років іспитового терміну.

Читайте по темі: Російська армія обстріляла автомобіль та мікроавтобус на Миколаївщині

Згідно з укладеним договором між Департаментом благоустрою міста Одеської міської ради та Губарем, чоловік за свою роботу отримав майже 150 тисяч гривень, коли мав наглядати за будівельними роботами, які коштували 13,5 млн грн

Самою ліквідацією наслідків російських ударів по Одесі займалося ТОВ «Моллбуд», яке до цього ніколи не мало досвіду роботи з державними замовленнями таких масштабів. Зазвичай під час подібних закупівель на великі суми приходить декілька компаній, які змагаються за можливість підписати договір, і в процесі вартість виконання робіт знижується. У цьому випадку Одеська міська рада відмовилась від такого формату, бо треба було терміново провести тендер, тому одеська влада самостійно обрала підрядника, який, на їх думку, зможе виконати роботу. 

Серед зазначених робіт, які мала виконати компанія «Моллбуд»  — демонтаж, капітальний ремонт та розгрібання завалів на пошкоджених об’єктах. А саме — частковий демонтаж нежитлових будівель на Митній площі. Споруди там визнали аварійними та непридатними до використання внаслідок російської атаки.

Компанія виконала ці роботи і після укладених додаткових угод отримала 12,6 млн грн, з яких майже 2 млн грн є безпідставно нарахованими. У судовому реєстрі немає інформацію про судовий процес над тодішнім директором компанії Володимиром Артемчуком, який може бути відповідальний за крадіжку бюджетних коштів.

Згідно з інформацією з YouControl, ТОВ «Моллбуд» з’явилася на ринку в липні 2022 року, компанію заснувала Тетяна Пеньковська. Зараз компанією володіє та керує Михайло Андрійчук, на якому зареєстровано ще декілька десятоків різних фірм. За весь час свого існування компанія уклала тільки один договір з державним замовником.

На думку правоохоронців у листопаді 2022 року невідомі особи перереєстрували компанію на Людмилу Кузнєцову без її відома, щоб провести податкові махінації. 

Також компанія фігурує в кримінальному провадженні, де розслідують розкрадання 162,5 млн грн наданих Дитячим Фондом Організації Об’єднаних Націй ЮНІСЕФ для вразливих родин з дітьми, які постраждали через війну та потребують фінансової підтримки.

Коментарі:

comments powered by Disqus