Пошук по сайту:

«Чорні» експортери намагаються провезти зерно в обхід Одеської митниці

«Чорні» експортери намагаються провезти зерно в обхід Одеської митниці
«Чорні» експортери намагаються провезти зерно в обхід Одеської митниці

«Чорні» експортери, а саме новостворені українські компанії, намагаються провезти зерно та шрот через зону відповідальності Одеської митниці, заручившись підтримкою громадських організацій та зв’язками в Мінінфраструктури.

Про це повідомляють ЗМІ

Як відомо, у серпні 2023 року голова Одеської ОВА Олег Кіпер взявся  перевірку зернового експорту. Він підписав наказ №19, відповідно до якого експортери мають подавати податкові накладні разом з митною декларацією за десять днів до завантаження зерна на судно. За ці десять днів органи контролю мали перевірити шлях зерна від фермера до експортера. Експортери мали сплачувати за зберігання зерна впродовж цих десяти днів, а вимоги наказу №19 виходили за межі повноважень ОВА. Недоліки «кіперовського» наказу виправила постанова Кабміну №1132 «Про реалізацію експериментального проєкту з верифікації суб’єктів агропромислового комплексу в умовах воєнного стану» від жовтня 2023 року. Документ проштовхувало Мінагрополітики.

Відповідно до постанови №1132, експортери зерна мають пройти реєстрацію в Державному аграрному реєстрі. Для того, щоб стати верифікованим експортером сільськогосподарської продукції, необхідно:

  • бути зареєстрованим платником податку на додану вартість;

  • експортувати товари на суму не менше як 40 млн грн у період з 23.02.2022 до 27.10.2023 включно;

  • на 40 млн грн експорту мати завершений валютний контроль, що підтверджується листом з банку;

  • не мати податкового боргу за платежем 21081000 «Пеня за порушення термінів розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД)»;

  • не мати акту ДПС про відсутність за місцем юридичної реєстрації під час перевірки дотримання валютного законодавства.

У червні цього року Кіпер в інтерв’ю ТСН заявив, що експорту зерна, придбаного за «кеш»  немає, а валютна виручка зросла з 15 до майже 60 млрд доларів. Мінекономіки підтвердило, що за рахунок дії наказу додали 20% до експорту тих зернових культур, які підлягають оподаткуванню.

Але не всім це довподоби. Нещодавно Асоціації міжнародних експедиторів України (АМЕУ) заявила, що  контейнерний оператор MSC відмінив перший суднозахід від початку повномасштабного вторгнення в порт Одеса. За заявою організації, причиною стали «безпідставні перевірки вантажів та затягування митного оформлення експортних контейнерів з сільгосппродукцією на невизначений період», через що вантаж блокується на невизначений строк, та здорожується через додаткові витрати зі зберігання та демередж, які можуть досягати 2-3 тис. доларів.

 qhiqqhidttiqrhhab

Читайте по темі: Голик підтвердив, що у нього проводилися обшуки

Голова асоціації Віктор Берестенко пішов далі та написав два пости в Facebook про хабарництво та створення монополії.

Чи залишиться прибуток для сплати податків? Чи буде вантаж мати попит на міжнародному ринку з такою націнкою? Чому суходолом через порти Польщі та Румунії все працює, а у нас – ні? Але ж повернення вантажів до рідної гавані з портів Польщі та Румунії зі своїми $традиціями та знущанням над українським бізнесом, зменшать вартість нашої логістики.

Голова Одеської митниці Юрій Чердинцев відреагував на такі заяви зборами з учасниками ринку, де були і представник від MSC Ukraine Рашіда Буда, так і сам Берестенко. Посадовець заявив, що особисто контролює кожну експорту партію зерна та його підлеглими буде підготовлено роз’яснення щодо вичерпного переліку документів, які треба подавати до митниці на експортні вантажі та визначені посадові особи для надання консультацій і оперативної комунікації. Наразі всі декларації на експортні вантажі подані до митниці, оформлені, та видані лабораторні висновки по всім відборам проб сільськогосподарської продукції. Після зустрічі Берестенко подякував митниці за допомогу.

Але чому стався цей конфлікт. За даними джерел у АМПУ, Берестенко та інших громадських діячів використовують у своїх цілях як раз ті самі «чорні» експортери. Мова йде про великий перелік компаній, створених кілька місяців тому для експорту зерна. Всіх їх перевіряють у БЕБ та інших правоохоронних органах. Саме тому митниця не отримує погодження та не пропускає вантажі у контейнерах.

Декілька нових прикладів.  Офіс генпрокурора веде розслідування у справі № 12023000000000442 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК. Головне слідче управління Нацполіції встановило,що посадові особи низки приватних юридичних осіб, зокрема фірми «Лібурна»,  «Агротаск», «Агростор Альфа», «Стоунпром»,  «Агростандарт пром», «Органік ультра», «Органіксід» та інші, які мають ознаки фіктивності здійснюють експорт поза податковим обліком. Контейнери декількох фірм з переліку, що знаходяться у Сухому порту Одеси вже заарештовані рішенням Печерського райсуду.

Фіктивність компаній підтверджується ще й такими фактами. Наприклад, засновник та директор «Стоунпром» та ще десятка інших фірми є мешканка Кропивницького Островєрхова Юлія Євгеніївна. Вона у 2022 році була засуджена за ч.4 ст.185 КК до умовного строку за справою № 12022121010001866.

Інша фірма зі списку − «Лібурна» – фігурант кримінального провадження БЕБ №42024160000000071 за ч. ч. 1, 3 ст. 212, ч. 2 ст. 205-1 КК. Там вказано, що службові особи СГВК «Нове Життя», ТОВ «ЮКА-Агроснабінвест», ТОВ «Імпрелс», ТОВ «ТОП Експорт», ТОВ «ОК Трейдінг», ТОВ «Ванвок Делайт, ТОВ «Веллінгтон Плюс», ТОВ «Делюкс Трейд Компані» (44374213), ТОВ «Кеш Лайт», ТОВ «Трейдголд», ТОВ «Коут Трейд», ТОВ «Лаут Компані», ТОВ «АТП 929», ТОВ «Сноу агро трейд», ТОВ «Трейд Лімітед Пром», ТОВ «Суми інтер плюс», ТОВ «Е І М Красива Земля», ТОВ «Сільгоспагротрейд», ПРАТ «Зернопродукт МХП», ТОВ «Віталіті Берні», ТОВ «Агробізнес Люкс», ТОВ «Еко ВРХ Поділля», ТОВ «Коінс Трейд», ТзОВ «Топ Експорт» та інших підприємств, діючи умисно, протягом поточного періоду 2024 року, під час закупівлі та проведення експортних операцій з реалізації за межі митної території України сільгосппродукції, олії та шроту, ухиляються від сплати податків в особливо великих розмірах.

Ряд суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності з ознаками «ризиковості» здійснюють експортні операції з вивезення за межі митної території України сільськогосподарської продукції, походження якої документально не підтверджено.

Читайте по темі: ДПСУ затримала 24 ухилянтів, які намагались потрапити до Молдови

Зокрема, за даною схемою значна частина експортованих товарів скуповується та території України за готівкові кошти без відповідного відображення у бухгалтерському обліку та податковій звітності, нарахування і сплати податків, та у подальшому за підробленими документами про їх походження і вартість експортується за кордон через суб`єктів ЗЕД з ознаками «фіктивності». При цьому податки не нараховуються та не сплачуються, валютна виручка не повертається. Цими діями наносяться збитки бюджету України у особливо великих розмірах, у тому числі шляхом не повернення валютної виручки та несплати відповідних податків. Зазначені незаконні дії є неприпустимим в умовах воєнного стану.

За даними редакції, до схеми з «чорним» експортом причетні посадовці Мінінфраструктури, а саме заступник міністра Юрій Васьков, колишній міністр Олександр Кубраков та куратор «Великого будівництва» Юрій Голик

Заступник генерального прокурора України Дмитро Вербицький нещодавно заявив, що одна з найпоширеніших схем «чорного» експорту зерна – використання фіктивних підприємств, які оформлені на підставних осіб.

Такі підприємства створюють для продажу зерна, яке придбане за готівку у фермерів здебільшого по заниженій вартості. А після того, як збіжжя залишає межі України, його перепродають кілька разів, і воно вже легально потрапляє до кінцевого споживача. Через це страждає українська економіка.

За даними НБУ, неповернення валютної виручки від експорту зернових знизилось. На вересень 2023 року цей показник становив $8 млрд. Всього ж станом на червень 2024 року сума неповернення становить лише $3 млрд, надходження в бюджет за останній рік зросли на $1 млрд.

Читайте по темі:

До 40% від загального обсягу: Україна втрачає мільярди через тіньові схеми в економіці
Мукачівський союз Балоги та Ланьо: що криється за гучними арештами на Закарпатті
Прикодонники спіймали 47 чоловіків намагались незаконно перетнути кордон на Одещині
Всі українські вантажівки мають повернутися з ЄС до 10 липня для оновлення документів
РФ влучила по цивільній інфраструктурі в Одесі: є постраждалі
Як контрабандисти Козловський та Свіщов стали спортивними менеджерами
Львівські митники викрили благодійний фонд, який незаконно ввозив позашляховики нібито для ЗСУ
Через одеську митницю намагалися нелегально ввезти скло з Ірану
Російські війська вдарили балістикою по прибережній зоні Одещини, — ОВА
Генпрокурор Костін наказав перекласти виконання обов’язків Вербицького на інших своїх заступників

Коментарі:

comments powered by Disqus