Пошук по сайту:

Тиск на свідків та підкуп експертів: керівнику “Київмедспецтрансу” загрожує до 12 років позбавлення волі

Тиск на свідків та підкуп експертів: керівнику “Київмедспецтрансу” загрожує до 12 років позбавлення волі
Тиск на свідків та підкуп експертів: керівнику “Київмедспецтрансу” загрожує до 12 років позбавлення волі

Директору КО “Київмедспецтранс” Віталію Безносюку (на колажі) загрожує до 12 років позбавлення волі за низку корупційних правопорушень. Наразі він є офіційним підозрюваним в рамках двох відповідних кримінальних проваджень.

Зокрема, слідчі вже встановили, що цей посадовець може бути причетним до розтрати 12,6 млн гривень при закупівлях запчастин до карет швидкої допомоги. Ще 287 тис. гривень столичний бюджет міг втратити через те, що Безносюк зі своїми підлеглими фактично вирішили придбати у державної установи завідомо неправдиві результати судових експертиз, які б спростували факти “бюджетних розпилів”. При цьому, очільник вказаної комунальної організації всіма правдами і неправдами намагається уникнути відповідальності. Так, йому також наразі інкримінується підкуп експерта (до слова, як мінімум один із експертів вже отримав за це обвинувальний вирок суду), а деякі свідки із числа підлеглих Безносюка звинувачували останнього в психологічному тиску – мовляв, вимагав від них змінити покази.

Наразі в рамках кримінального провадження №12023100100003004 від 27 березня 2023 року правоохоронці розслідують факти численних корупційних правопорушень з боку посадовців комунальної організації (КО) “Київмедспецтранс”.

Слідчі Шевченківського управління Нацполіції Києва попередньо інкримінують фігурантам даної справи вчинення злочинів, передбачених ч.4 та ч.5 ст. 191 (розтрата і привласнення майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу (КК) України. 

Що розслідують правоохоронці

Читайте по темі: СБУ затримала скандального львівського експрокурора Ільницького та його тещу-адвокатку Москву

Правоохоронці встановили, що посадовці КО “Київмедспецтранс” організували схему з привласнення грошових коштів, що виділяються столичною владою “для функціонування і якісного надання послуг у сфері забезпечення Києва каретами швидкої медичної допомоги”. За даними слідства, суть цієї схеми полягає у створенні мережі фіктивних підприємств, що отримують перемогу у закупівлях автозапчастин до автомобілів швидкої. При цьому, як з’ясували в Нацполіції, службові особи “Київмедспецтрансу” залучили до реалізації цього механізму своїх підлеглих і керівників підконтрольних суб`єктів господарської діяльності.

Так, слідчим стало відомо, що у період з червня 2022 року по липень 2023 року, переможцями тендерів, замовником яких виступало КО “Київмедспецтранс”, ставали суб’єкти господарської діяльності та комерційні підприємства, які мають окремі ознаки фіктивності. При цьому, за даними Нацполіції, в усіх випадках, тендерні пропозиції цих компаній були найвищими. Втім, незважаючи на це, за результатами проведення таких торгів між “Київмедспецтрансом” та відповідними суб’єктами господарської діяльності було укладено низку договорів щодо постачання запчастин до автомобілів швидкої допомоги на загальну суму понад 20 млн гривень.

Також правоохоронці встановили, що в подальшому службові особи “Київмедспецтрансу” та компаній-постачальників вносили неправдиві відомості до фінансово-господарської документації щодо реальних обсягів і якості поставлених автозапчастин. Зокрема, слідчим стало відомо, що фактично за вказаними договорами здійснювалось постачання меншого обсягу товарів (приблизно у 2 рази), автозапчастини були неоригінальними і мали низьку якість тощо. Надалі “зайві” кошти (різниця між вартістю запчастин “за документами” та їхньою фактичною вартістю) обготівковувалась з рахунків постачальників шляхом проведення ланцюгу безтоварних операцій, після чого ці фінансові ресурси розподілялись між учасниками вказаної організованої групи.

Крім того, за інформацією Нацполіції, протягом березня-травня 2023 року посадовці КО “Київмедспецтранс” могли розтратити 287 тис. гривень при підписанні та реалізації договорів з Науково-дослідним центром судової експертизи у сфері інформаційних технологій та інтелектуальної власності Міністерства юстиції України. Відповідно до цих угод, які, до слова, укладалися без проведення процедури відкритих торгів, вказана установа мала здійснити різні судові експертизи, які мали би стати доказом “невинуватості” керівництва “Київмедспецтрансу” у розтраті бюджетних коштів при закупівлі автозапчастин, яка розслідувалася і рамках іншого кримінального провадження. Тобто, йшлося про проведення завідомо неправдивих експертиз за кошти бюджету Києва.

3 квітня 2024 року правоохоронці повідомили про підозру директору КО “Київмедспецтранс” Віталію Безносюку. Йому офіційно інкримінується вчинення злочину, передбаченого вищезгаданою ч.4 ст. 191 КК України – розтрата бюджетних коштів при реалізації договорів, укладених з установою судових експертиз. Зазначимо, максимальне покарання за цією статтею – до 8 років позбавлення волі. 

Надалі слідчі Нацполіції подали до Шевченківського районного суду Києва клопотання щодо відсторонення підозрюваного від займаної посади на час розслідування. Необхідність цього правоохоронці пояснили, зокрема, тим, що, перебуваючи на робочому місці, Віталій Безносюк, мовляв, здійснював психологічний вплив і тиск на чотирьох своїх підлеглих, які є свідками у цій справі.

Наприклад, йдеться про головного інженера «Київмедспецтрансу», який раніше в якості свідка надав викривальні показання стосовно протиправної діяльності свого начальника. Так, за даними слідства, Безносюк вимагав від цього підлеглого змінити показання, а отримавши відмову – виніс наказ щодо скорочення в “Київмедспецтрансі” посади головного інженера, що в подальшому призвело до звільнення вказаної особи з комунальної організації.

Також правоохоронці встановили, що Віталій Безносюк здійснює психологічний тиск на директора Науково-дослідного центру судової експертизи у сфері інформаційних технологій та інтелектуальної власності. Такого висновку слідчі дійшли на фоні того, що 3 квітня 2024 року очільник “Київмедспецтрансу” направив цій установі лист з вимогою про повернення грошових коштів, сплачених комунальною організацією за вищезгаданими договорами.

 qhiqquidqeiddthabСкріншот ухвали суду по цьому провадженню від 11 квітня 2024-го

Втім, 1 травня 2024 року Шевченківський районний суд відмовив правоохоронцям у задоволенні їхнього клопотання. Однією з причин слідчий суддя назвав те, що скорочення посади головного інженера не є дисциплінарним стягненням, як вважають правоохоронці, а тому, мовляв, ні про який психологічний тиск на підлеглого в даному випадку мова йти не може. Серед іншого, у суді зазначили, що одна з чотирьох свідків, на яку начебто тиснув Віталій Безносюк, надалі надала до Нацполіції листа про те, що підозрюваний ніяким чином на неї не впливав, і про те, що, мовляв, цей лист був підготовлений нею добровільно після поради з адвокатом.

Читайте по темі: Голова Департаменту регіонального розвитку КОДА Марищен придбав нову автівку

Цікаві подробиці

Варто зазначити, що судовий експерт Віталій Дібров, який на замовлення КО “Київмедспецтранс” минулоріч здійснював вищезгадані експертизи, вже отримав обвинувальний вирок суду. 

Так, 1 лютого 2024 року Шевченківський районний суд Києва призначив йому покарання у вигляді двох років обмеження волі, яке було замінено на іспитовий (“умовний”) термін на такий же строк, а також штрафу в розмірі 34 тис. гривень із позбавленням права займатись судово-експертною діяльністю на строк один рік. Віталія Діброва було визнано винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 368-4 (прийняття експертом неправомірної вигоди) і ч. 2 ст. 384 (введення в оману суду чи інших уповноважених органів з корисливих мотивів) КК України. При цьому, судовий експерт не має права на оскарження такого вироку, адже уклав із прокурором угоду про визнання винуватості, що, зокрема, й дозволило йому отримати достатньо м’яке покарання. 

В рамках слідства по Діброву правоохоронці встановили, що саме він у період з квітня по червень 2023 року склав і передав до канцелярії вищезгаданого центру судових експертиз шість завідомо неправдивих висновків судової транспортно-товарознавчої експертизи. У цих документах зазначалося, що очікувана вартість запчастин, закуплених “Київмедспецтранс” (тобто та вартість, яка зазначалася в оголошеннях про проведення тендеру), була меншою середньоринкової вартості таких товарів – на суму від 74,9 тис. гривень до 503,7 тис. гривень (в залежності від типу запчастин та, відповідно, договору на їхнє постачання). Насправді ж, мовляв, увесь цей товар коштував значно дорожче. 

Крім того, слідчим стало відомо, що Віталій Дібров прийняв пропозицію щодо неправомірної вигоди за “правильні” результати експертиз від заступника керівника з експлуатації транспорту КО «Київмедспецтранс». При цьому, хабар було передано не “грошима”, а “натурою”: 16 червня минулого року автомобіль судового експерта Ford Focus 2012 року було безкоштовно відремонтовано та пофарбовано на виробничих майстернях вказаної комунальної організації (вартість цих робіт склала 30,3 тис. гривень).

Що стосується того кримінального провадження, в рамках якого керівництво “Київмедспецтрансу” намагалося довести відсутність “бюджетних розпилів” за допомогою “фальшивих” експертиз, то воно було відкрито Шевченківським управлінням Нацполіції ще 15 листопада 2022 року під №42022102100000201. В рамках цього слідства правоохоронці, зокрема, вивчали факти розтрати і привласнення бюджетних коштів при закупівлі вказаною комунальною організацією запчастин в рамках 22 тендерів, проведених протягом останніх років. Слідчі встановили, що в результаті цих закупівель бюджет Києва міг втратити 12,6 млн гривень. Так, за інформацією Нацполіції, постачання цих товарів здійснювали підконтрольні керівництву “Київмедспецтрансу” компанії, які, до того ж, мали ознаки фіктивності, а вартість запчастин була завищеною.

Також правоохоронцям стало відомо, що з метою приховування злочину посадовці “Київмедспецтрансу” ініціювали проведення експертизи щодо відповідності закупівельних цін ринковим. За інформацією слідчих, “предметом дослідження експертизи були завідомо підроблені офіційні документи, отримані нібито від офіційних імпортерів та виробників. Тобто, вочевидь, йшлося про те, що фігуранти намагалися ввести слідство в оману за допомогою експертизи, виконаної по “несправжнім” документам з цінами на запчастини. При цьому, правоохоронці з’ясували, що за надання правильного висновку службовці КО “Київмедспецтранс” забезпечили експертам безкоштовний ремонт їхніх особистих автомобілів на своїй базі.

Станом на серпень 2023 року в рамках даного провадження підозри від правоохоронців отримали “10 учасників організованої групи” – директор “Київмедспецтрансу”, двоє його заступників, начальник служби матеріально-технічного забезпечення цієї КО, п’ять директорів компаній-постачальників та ще одна неназвана особа, “яка контролювала їх діяльність”. 

Зокрема, наразі Віталію Безносюку інкримінується вчинення злочинів, передбаченого вищезгаданими ч.5 ст. 191 КК України (розтрата бюджетних коштів), ч. 2 ст. 368-4 (підкуп експерта) і ч. 2 ст. 384 (введення в оману суду), а також ч. 3 ст. 358 (підроблення документів), ч.1 і ч.2 ст. 366 (службове підроблення). Слідство по цьому посадовцю ще триває, і за вказаними статтями очільнику “Київмедспецтрансу” загрожує до 12 років позбавлення волі. Разом з тим, розслідування злочинів, скоєних більшістю інших учасників цієї схеми, було завершено ще в грудні 2023 року, і наразі прокуратура готується передати їхні справи до суду – після того, як підозрювані ознайомляться з десятками томів матеріалів кримінального провадження. 

Корупційний бекграунд

КО “Київмедспецтранс” і раніше фігурувало в гучних корупційних скандалах. Наприклад, у січні 2019 року Солом’янське управління Нацполіції Києва відкрило слідство за фактом розтрати та привласнення коштів при здійсненні цим комунальним об’єднанням закупівель. Тоді правоохоронці попередньо встановили, що у період 2017-2018 років “Київмедспецтранс” уклало з низкою компаній договори на постачання запчастин і електрообладнання на загальну суму близько 57 млн гривень, але частина цих коштів, ймовірно, була розкрадена. Таких висновків слідчі дійшли через те, що деякі з цих фірм мали ознаки фіктивності, а тому не могли надавати комунальній організації подібні послуги. При цьому, правоохоронці вказували, що до вчинення вказаних злочинів можуть бути причетні директор “Київмедспецтрансу”, його заступник з економічних питань, головний бухгалтер даної КО тощо.

Втім, жодних результатів це слідство не принесло: правоохоронці навіть не вручили жодної підозри, остання судова ухвала по цьому провадженню датована 12 липня 2019 року.

Нагадаємо, Віталій Безносюк очолює КО “Київмедспецтранс” з 14 грудня 2014 року. Інформації про його трудову кар’єру у відкритих джерелах небагато. Зокрема, відомо, що Безносюк воював у Афганістані і має звання полковника у відставці. Також зазначається, що в кінці 80-х він працював аташе і радником посольства СРСР в Угорщині, а з середини 90-х і до початку 00-х керував “Українською державною корпорацію з іноземного туризму”. Крім того, Безносюк є головою правління ГО “Вінницьке земляцтво”.

Зазначимо, у своїй діяльності КО “Київмедспецтранс” підпорядковане Апарату Київської міськдержадміністрації (КМДА), яким з 9 жовтня 2018 року керує Дмитро Загуменний. Діяльність цього структурного підрозділу столичної мерії протягом останніх років контролює перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

kyivvlada.com.ua

Читайте по темі:

Антикорупційний суд затвердив угоди з фігурантами справи Каськіва
Військові на Донеччині незаконно отримали 3,5 мільйонів гривень "бойових" виплат
Позафракційний депутат Ради Яценко отримав у спадок квартиру у Києві за 10,9 млн гривень
ВАКС арештував майно експосадовця «Укренерго»
Сотні мільйонів на відбудову Херсонщини віддали компанії, пов’язаній з місцевою владою, поліцейськими і “Великим будівництвом”
"Рішалово" на митниці: НАБУ повідомило про підозру пасинку головного судового експерта
Командувач управління ТРО «Південь» після отримання підозри потрапив у госпіталь
У Подільському районі Києва рятувальники гасять пожежу, є потерпілий
Екскерівницю Червоного Хреста одного з підрозділів в Києві запідозрили у привласненні "гуманітарки" на майже 4 мільйони
На керівні посади митниці намагалися призначити «потрібних людей» за 1,7 млн доларів хабаря — НАБУ

Коментарі:

comments powered by Disqus