Пошук по сайту:

Звільнений суддя Верховного суду Князєв орендував елітну квартиру за 1000 гривень

Звільнений суддя Верховного суду Князєв орендував елітну квартиру за 1000 гривень
Звільнений суддя Верховного суду Князєв орендував елітну квартиру за 1000 гривень

Перша Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя під час розгляду дисциплінарної скарги на ексочільника Верховного Суду Всеволода Князєва вирішила його звільнити за те, що він орендував квартиру в Києві за 1000 грн на місяць. Князєв планує оскаржувати своє звільнення.  

Про це повідомляє «Слідство.Інфо».

17 червня 2024 Перша Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя розглядала скаргу від Національного агенства із запобігання корупції та ГО «Фундації DEJURE» на колишнього очільника Верховного Суду Всеволода Князєва.

На Князєва поскаржились через оренду квартири в елітному районі Києва площею 133 кв. м за 1000 гривень на місяць.

«Таку очевидно занижену вартість оренди НАЗК та суди оцінили, як подарунок — майже 1 млн грн він мав би доплатити, якби платив ринкову вартість. Фактично Князєв зберіг такі кошти і відповідно до антикорупційного законодавства – це подарунок, який суддя не мав права приймати», — вважають у DEJURE.

Читайте по темі: НАЗК підозрює звільненого заступника генпрокурора Дмитра Вербицького у корупції на 29 млн грн

У кінці 2023 року Печерський районний суд визнав винним Князєва у порушенні встановленим законом обмежень щодо одержання подарунків.

Князєв не прийшов на засідання ВРП, бо він зараз у відпустці, проходить обстеження здоров’я. Інтереси Князєва представляли його адвокати. Вони декілька разів просили перенести засідання, просили залучити свідків та провести експертизу договору у доларах, щоб затягнути розгляд.

Заслухавши представників НАЗК та захисників Князєва, Перша Дисциплінарна палата ВРП прийшла до висновку, що дії Князєва підірвали довіру до суддів, зокрема, бо він знав, що оренду квартири за заниженою вартістю кваліфікують, як скоєння корупційного злочину.

«Події, які є предметом розгляду, набули масштабного розголосу медіа, викликали у громадськості негативну оцінку в дій судді Князєва, ці обставини мають негативний вплив не лише на авторитет Князєва, суду, який він очолював, а і судової системи загалом», — вважає ВРП. 

Колегія Першої Дисциплінарної палати ВРП одноголосно проголосувала за найсуворіше дисциплінарне покарання для Князєва — подання про звільнення. У колишнього очільника Верховного Суду залишилась можливість оскаржити рішення ВРП. Адвокати під кінець засідання заявили, що «обов’язково скористаються» цією можливістю.

Нагадаємо, 15 травня 2023 року НАБУ і САП заявили про викриття корупційної схеми у Верховному Суді.

За даними НАБУ, у 2002 році український бізнесмен купив 40,19% акцій гірничо-збагачувального комбінату (Полтавський ГЗК) в чотирьох компаній. 18 років потому колишні акціонери звернулися до господарського суду з позовом, вимагаючи визнати договір купівлі-продажу недійсним і повернути їм акції. Суд відмовив у задоволенні вимог. Апеляційний суд 2022 року скасував рішення першої інстанції і визнав договір недійсним.

За версією слідства, щоб не втратити акції, бізнесмен на початку березня 2023 року змовився з адвокатом, який мав зв’язки з головою Верховного Суду. У березні-квітні 2023 року він передав адвокату 2,7 млн доларів (1,8 млн доларів для Князєва та суддів, решта — за «посередницькі послуги»), заявили в НАБУ.

У квітні 2023 року Верховний суд ухвалив рішення на користь бізнесмена, НАБУ і САП задокументували отримання 1,8 млн доларів двома траншами. У рамках цієї історії Князєву та адвокату повідомили про підозру у справі щодо отримання хабаря.

У травні судді Верховного Суду висловили недовіру Всеволоду Князєву та достроково позбавив його статусу очільника Верховного суду.

Читайте по темі: На Київщині затримали посадовця, який завдав збитків держбюджету на понад 93 млн грн

Цю справу слухають у в Вищому антикорупційному суді. 31 січня 2024 року Князєва звільнено з-під варти під заставу розміром 18,168 млн грн.

4 квітня 2024 року Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила від здійснення правосуддя Князєва у зв’язку із притягненням його до кримінальної відповідальності.

Читайте по темі:

Депутат Пилипенко з Одещини не вказав у декларації елітне майно та численні гроші
Ексдетектив Лікунов перед звільненням з НАБУ купив акції компанії фігуранта справи, яку розслідує бюро
Підрядників та інженерів САД звинувачують у заволодінні 121 мільйоном на ремонтах доріг
Посадовець банку подарував дружині-начальнику БЕБ під час війни автомобіль
Дружина прокурора з Києва отримала у подарунок квартиру за 4,9 млн гривень
Колишню інспекторку митниці засудили за хабарництво
Суддя з Одеси Тішко вімовився передавати АРМА арештований російський вантаж в порту
Директора навчального закладу на Київщині підозрюють у розтраті коштів на укриття
Посадовець Офісу генпрокурора Грицюк отримав від дружини в подарунок коштовний автомобіль
Правоохоронці викрили схему фіктивного працевлаштуванні з подальшим бронюванням від мобілізації

Коментарі:

comments powered by Disqus