Пошук по сайту:

Доцента Західноукраїнського національного університету Інну Гуцул засудили на 2 роки

Доцента Західноукраїнського національного університету Інну Гуцул засудили на 2 роки
Доцента Західноукраїнського національного університету Інну Гуцул засудили на 2 роки

Доцента кафедри податків та фіскальної політики Західноукраїнського національного університету Інну Гуцул засудили до двох років позбавлення волі за зловживання впливом.

Про це йдеться у вироку Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області за ст.369-2 КК.

У червні 2023 року до обвинуваченої за консультацією звернувся чоловік, який хотів отримати другу вищу освіту та вступити на денну форму навчання. Викладачка не була членом приймальної комісії, але запропонувала посприяти у вступі за 3 тис. доларів. На таку пропозицію чоловік погодився, однак усвідомивши, що це незаконно, звернувся до правоохоронних органів.

Окрім того, доцентка консультувала ще іншого чоловіка щодо вступу до Фахового коледжу економіки, права та інформаційних технологій університету. Вона повідомила, що вартість навчання на контракті становить 20 тис. гривень на рік. І водночас запропонувала за 42 тис. гривень посприяти у вступі на денну державну форму навчання.

У судовому засіданні обвинувачена не погоджувалася із кваліфікацією її дій і стверджувала, що її треба судити за шахрайство.

Читайте по темі: ВРП вирішила справу проти судді Приморського райсуду Одеси Сергія Кічмаренка

Минулого літа їй подзвонив знайомий студент та попросив за свого товариша, який проживає в Польщі, є учасником бойових дій і має проблеми зі здоровʼям та хоче навчатися в університеті. Потім вона зустрілася з останнім і пояснила, що з документами, які він має, можна вступити тільки на платну форму навчання, де не потрібно здавати ЗНО, оскільки він його не складав. З боку співрозмовника, начебто, завжди були провокації.

Обвинувачена підтвердила, що отримала гроші на свою банківську картку, але переконувала, що потім планувала переказати їх на рахунок університету. Пояснила, що одразу не надала рахунок університету, оскільки, щоб заплатити за індивідуальний графік, потрібно було ще в деканаті взяти індивідуальну відомість, підписати її у всіх викладачів та у декана факультету і тоді отримати квитанцію, за якою оплачується індивідуальний графік. Цей вступник познайомив її з іще одним абітурієнтом, який вступав на спеціальність готельно-ресторанної справи. За версією обвинуваченої, вона брала 42 тис. гривень як плату за два роки навчання в університеті.

Прокурор у суді надав запис розмови між обвинуваченою і вступником.

Я все зроблю за вас, і військкомат за вас пройду, і екзамени за вас здам, напишу скільки мені за це кинути на карточку. Я збираю документи, іду до ректора, він каже що по чому, і ви мені кидаєте, щоб не кататися. Я заключаю контракт, ви оплатите, і вже по наказу дадуть довідку що ви студент. Я зараз за вас все здаю, напишу скільки потрібно бабла, щоб я занесла — і ви мені не треба, контракт передам Новою поштою, ви оплатите і я за вас вчуся.Інна Гуцул

Під час зустрічі із другим вступником викладачка пояснила, що на екзамен треба прийти особисто, оскільки він претендує на державне місце, але далі не варто переживати, адже там все домовлено. Обвинувачена повідомила дослівно наступне: «… Сьогодні я була в ректора за тебе говорила. Другого числа буде екзамен, я все тобі напишу у Вайбер, маєш прийти в приймальну комісію і щось напишеш, ти йдеш на державне і мусиш бути…» Отримавши гроші, жінка відповіла: «… Де я маю поставити? Думала що ти кинеш на карточку. Я сьогодні була в шефа і кажу я вам на карточку перекину, каже добре…»

Суд вважає безпідставними клопотання захисту про перекваліфікацію дій обвинуваченої.  Жінка раніше не судима, утримує одну неповнолітню дитину. Обтяжує покарання скоєння злочину повторно. Суд призначив обвинуваченій 2 роки реального позбавлення волі.

Коментарі:

comments powered by Disqus